Κόσμος
Σπάνιες γαίες: Η συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά, οι όροι και η υπογραφή του Ζελένσκι
Πότε αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο ο Ουκρανός Πρόεδρος για την υπογραφή της συμφωνίας. Τι προβλέπεται στους τελικούς όρους της.

Άκουσε το άρθρο
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να πάει στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα για να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμό της με τη Ρωσία.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, εάν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι όροι της συμφωνίας για τα ορυκτά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συμφώνησαν στους όρους μιας συμφωνίας για τα ορυκτά, η οποία θεωρείται κομβική στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να βάλει γρήγορα τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters δύο καλά ενημερωμένες πηγές στο θέμα αυτό.
Η συμφωνία συνάπτεται έπειτα από έναν φραστικό πόλεμο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα αντιδημοφιλή "δικτάτορα" που καλείται να συνάψει γρήγορα μια ειρηνευτική συμφωνία ή να χάσει τη χώρα του.
Η Ουκρανία δέχτηκε τους όρους συμφωνίας για τα ορυκτά της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς δυσμενείς όρους για το Κίεβο και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να την υπογράψει την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.
Βάσει της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύσσουν μαζί με την Ουκρανία τον ορυκτό πλούτο και τα έσοδα που θα προέρχονται από αυτά θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο που πρόσφατα δημιουργήθηκε", δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονται για τις λεπτομέρειες. (...) Εξετάζουμε μια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για να υπογράψουμε τη συμφωνία", δήλωσε η πηγή. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, οι Αμερικανοί "αφαίρεσαν όλους τους όρους για τους οποίους δεν συμφωνούσαμε, κυρίως για τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια".
Το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» στον κόσμο βρίσκονται στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 19 εκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων γραφίτη, για τα οποία η κρατική υπηρεσία γεωλογικής έρευνας της Ουκρανίας λέει ότι καθιστά τη χώρα «μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες» για την προμήθεια του ορυκτού.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η τελική εκδοχή της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, την οποία είδαν οι FT, θα δημιουργούσε ένα ταμείο στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των εσόδων από τη «μελλοντική νομισματοποίηση» των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και της σχετικής υλικοτεχνικής υποδομής. Το ταμείο θα επένδυε σε έργα στην Ουκρανία.
Εξαιρούνται οι ορυκτοί πόροι που ήδη συνεισφέρουν στα ταμεία της ουκρανικής κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κάλυπτε τις υφιστάμενες δραστηριότητες της Naftogaz ή της Ukrnafta, των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η συμφωνία παραλείπει κάθε αναφορά στις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες αρχικά είχε επιμείνει το Κίεβο ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στη συμφωνία. Αφήνει επίσης κρίσιμα ζητήματα, όπως το μέγεθος της αμερικανικής συμμετοχής στο ταμείο και οι όροι των συμφωνιών «κοινής ιδιοκτησίας», να διευθετηθούν σε συμφωνίες που θα ακολουθήσουν. Μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας του Κιέβου, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική της Ουάσιγκτον ανοίγοντας διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, χωρίς να βρίσκονται στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ή η Ουκρανία.
Η αρχική σαρωτική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ προέβλεπε ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης στο οποίο οι ΗΠΑ «θα διατηρούν το 100% του οικονομικού τους συμφέροντος». Η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των εσόδων του ταμείου από την εξόρυξη ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των σχετικών υποδομών, με ανώτατο όριο τα 500 δισ. δολάρια.
Οι όροι αυτοί, που χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτοι από Ουκρανούς αξιωματούχους, αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο.
Βάρκιζα: Γκαζάκια σε πολυκατοικία - Η Βόζεμπεργκ έχει διαμέρισμα στο ακίνητο (βίντεο)
Επιβάτες αεροπλάνου κάθονταν δίπλα σε νεκρή γυναίκα για ώρες! (εικόνες)
28 Φεβρουαρίου - Μέσα Μεταφοράς: Πως θα λειτουργήσουν την Παρασκευή